суботу, 20 травня 2023 р.

Фотогалерея



15 травня 2023 року Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної в онлайн форматі провів презентаційну сесію «Виховні наративи Дня пам’яті жертв політичних репресій» для заступників директорів з ВР, педагогів-організаторів ЗЗСО/ЗПО, класних керівників. Поділитися досвідом роботи та власними напрацюваннями із зазначеної теми було запрошено вчителя історії Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Лиманської міської ради Донецької області Шеїн Ю.Л. Вчитель окреслила використання методу проектів, а це велика пошуково-краєзнавча робота та представила проект «Трагедія батька» через креативне оформлення Google презентації.
Презентація з досвіду роботи з краєзнавчим матеріаломна тему
«Трагедія батька»(матеріали з архіву школи)






****************************************
З метою  підвищення обізнаності молоді щодо шкідливих наслідків вживання наркотичних засобів та пропаганди здорового способу життя   05 травня 2023   інспектором  сектору  ювенальної превенції Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенантом поліції Шерстюком Я. була організована онлайн-година на тему "Наркоманія - крок у безодню.Відповідальність неповнолітніх" з учнями 8-10 класів Лиманської ЗОШ І-ІІ ступенів №5


****************************************
    04.05.2023 р. – Центр національно-патріотичного виховання 
«Творення української

модерної нації в умовах війни» для педагогів ЗЗСО

Освітній Хаб Донеччина






В рамках вивчення курсу Громадянська освіта для учнів 10 класу в темі Міжнародне право, актуальною постала тема "Міжнародне гуманітарне право Про захист жертв війни".Учні ознайомилися з теоретичною частиною уроку через презентацію(Положення Женевської Конвенції, діяльність Червого Хреста)та через дошку Joombood практично закріпили свої знання.
26.04.2023 р. вчитель історії Шеїн Ю.Л.



***********************
З учнями 11-го класу на уроці "Історія:Україна і світ"  вчитель історії Шеїн Ю.Л. розглянула актуалне питання "Волонтерство під час війни".
Учні окреслили поняття волонтерський рух, визначили внесок волонтерів у Перемогу, назвали відомих українців та ГО,які займаються волонтерською діяльністю.
Також за допомогою вправи "Наживо" визначили , як розпізнати шахраїв серед волонтерів.
"День вдячності волонтерам"
20.04.2023









Міністерство молоді та спорту України реалізовує Всеукраїнську акцію «Єдина Україна», спрямовану на формування української громадянської ідентичності серед населення. Онлайн-проект покликаний поглибити знання з історії України, розповісти маловідомі факти та сформувати новий погляд на вивчення історії. 

✅Програма 2023 року оновлена і розрахована на 14 днів онлайн навчання.
✅✅Старт проекту 3 квітня
✅Реєструйся за формою
✅Приєднуйся до нашого телеграм каналу
Наші партнери
✅Український інститут національної пам’яті
✅Університет Григорія Сковороди в Переяславі

Вдячні за можливість долучитися до акції учні Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 разом з вчителем історії Шеїн Ю.Л. з метою формування формування української громадянської ідентичності  на основі суспільно-державних (національних) цінностей (самобутність, воля, соборність, гідність).








У межах Всеукраїнського уроку з профорієнтації https://youtu.be/xfBwrRwlSVY за участю провідних українських роботодавців і кар’єрних радників для учнів 7-11 класів, який відбудеться завтра, 15 березня 2023 року, у прямому ефірі національного телемарафону «Єдині новини», буде створено найбільшу електронну шкільну дошку.
Електронна шкільна дошка буде символом незламності майбутньої освіченої нації.
Учні 10-11 класів долучилися до уроку і отримали багато цікавої інформації




**********************************

 Учні 5-го класу Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів  №5 разом з вчителем  
Шеїн Ю.Л. доєдналися до відзначення Дня Єднання.
Інтерактивний урок "Єднаємося заради  ПЕРЕМОГИ!"
 Відповідно, 14 лютого 2022 року, з метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, Президент України Володимир Зеленський видав Указ, згідно з яким 16 лютого 2022 року визначене Днем єднання в Україні.






*******************************************************************************************************************

2023 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”. Це буде вже 20 День безпечного Інтернету.

День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю. 

Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, і учнів Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5. На уроці "громадянська освіта " учні 10 класу разом з вчителем Шеїн Ю.Л. долучилися до створення  хмаринок слів та складання правил безпечного користування інтернетом.








*******************************************
До Міжнародного Дня пам'яті жертв Голокосту 27 січня 
учні Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 здійснили
 віртуальну виставку 
«Бабин Яр: пам'ять на тлі історії» 
перейдіть за посиланням https://memory.kby.kiev.ua/ 
 визначили праведників світу і вшанували їх імена






**********************
Неперевершений І.Щупак і його цікаві підходи до вивчення історії
Обласний вебінар «Висвітлення теми другої світової війни та Голокосту в оновлених програмах та підручниках історії» для вчителів історії. Запрошений спікер – Щупак Ігор Якович, кандидат історичних наук, директор Українського інституту вивчення Голокосту "Ткума", директор Музею "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні" (м. Дніпро), експерт ОБСЄ.





             ***************************************************************


24 січня відбулася цікава зустріч-бесіда за сприяння національного центру "МАНУ" “Патріарх Мстислав  - основоположник "українського Єрусалиму” в США"  у межах Культурологічної вітальні "Постать. На тлі доби". 










В рамках проведення тижня правової освіти, спрямованих на розвиток у дітей та молоді почуття власної гідності, усвідомлення своїх прав і місця у суспільстві, можливості реалізації своїх прав у поєднанні з виконанням обов’язків серед учнів 5-11 класів було проводені уроки вчителем історії Шеїн Ю.Л.









********
 В рамках проведення Тижня доброчесності
 з 1 по 9 грудня 2022 року
 вчитель основ правознавства та громадянської освіти Шеїн Ю.Л.з учнями 9-10 класів провела уроки  на тему доброчесності та антикорупції, спрямовані на формування навичок безпечної та доброчесної поведінки у воєнного часу за матеріалами Донецького облІППО та МОНУ
Ознайомитися з матеріалами до проведення занять можна за покликанням: http://surl.li/dxdie













Педагоги області 09.12.2022 року долучилися до обласного круглого столу «Громадянська відповідальність як запорука розвитку громадянського суспільства»

До обговорення пропонувалисяся питання:

1)      Підготовка педагогів до формування громадянської відповідальності учнів у системі формальної та неформальної освіти.

2)       Міжсекторальна взаємодія та партнерство щодо розвитку громадянського суспільства та демократизації освітнього середовища.

3)      Формування громадянської відповідальності на різних предметах і ланках освіти.

(онлайн-трансляція: https://www.youtube.com/channel/UC-uJR-9j8g857mTHEoLRAQQ)

                                        **************************************

:#освітянський_фронт_Донеччини_Підтримай_ЗСУ. 

Вітаємо мужніх воїнів-ЗСУ!

Долучаємося до вітання.Учні Лиманської ЗОШ №5 надсилають на рідну Лиманщину обереги нашим солдатам:ляльки-мотанки,новорічних сніговичків та янголяток.








Плакат учня 11класу
Відповідно до Указу Президента України від 26.11.2021 № 598/2021 «Про заходи у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу», наказу Донецької обласної державної адміністрації від 11.01.22  №15/522  «Про підготовку та проведення Донецькій області у 2022-2023 роках заходів до 90 роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу»
Щороку у четверту суботу листопада (цьогоріч це 26.11.2022) о 16.00 ми вшановуємо мільйони українців, вбитих під час Голодомору, хвилиною мовчання та запаленням свічок пам’яті вдома.

Українським інститутом національної пам’яті підготовлені матеріали за посиланням http://surl.li/dslda. Педагогам буде корисна підготовлена презентація «Як говорити про Голодомор»  за посиланням http://surl.li/dslda. Рекомендуємо також перелік фільмів для перегляду та обговорення з учнями про ці трагічні події  http://surl.li/dslev .

Музей Голодомору пропонує доступні онлайн-екскурсії. Це унікальна можливість потрапити до музею просто з дому, зі своєї школи чи з будь-якого куточку світу. Зареєструватися на екскурсію можна за посиланням http://surl.li/drqxu. Формат відеоекскурсії дає змогу зануритися в атмосферу музею, дізнатися про історію Голодомору, переглянути уривки відеохронік, почути свідчення очевидців та побачити унікальні предмети. Музей також пропонує відеоекскурсію для дітей (1-6 класи) із використанням пісочної анімації http://surl.li/drqyi, онлайн-тренінг «У пошуках права» (для підлітків 10–14 років),  інтерактивні онлайн - уроки «Історія одного щоденника», «Геноцид — що це?» (для учнів 9–11 класів), реєстрація за посиланням http://surl.li/drqzt .

З 16 листопада почала свою роботу обласна мистецька онлайн – виставка «Пам’ять серця», присвячена вшануванню пам’яті жертв голодоморів в Україні. З роботами учасників можна ознайомитися за посиланням https://artippodn.wixsite.com/mystetstvo(за матеріалами Дон ІППО)

Вчителем історії Шеїн Ю.Л. з учнями 11 класу  було проведено історичне дослідження голодомору 1932-1933 р. і представлені роботи до обласної онлайн виставки.






************


З метою вшанування громадянського подвигу учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності та на виконання Стратегії національно-патріотичного виховання, затвердженої Указом Президента України від 18 травня 2019 року № 286, Мінветеранів пропонує провести у закладах освіти області виховну годину “Україна – країна нескорених!ˮ

Учні 5-го класу Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 разом з вчителем історії Шеїн Ю.Л. гідно відзначили День Гідності  і Свободи під гаслом 
"Україна -країна нескорених"

Діти прослухали історичну казку про дівчинку Україну,як вона боролося з страшним звірем за ідеали Гідності і Свободи. Дівчинка перемогла  і стала щасливою. Разом з вчителем діти виготовили кольорові серця і вітали один одного зі святом.







В рамках  реалізації Концепції  національно - патріотичного виховання на 2022 рік у Лиманській ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Лиманської міської ради:

для учнів 5 класу учителем історії Шеїн Ю.Л.була організована онлайн дискусія “Як українці захищали свою державу:хто ділом,хто словом,хто зброєю” Діти познайомилися з видатними українцями:письменниками,гетьманами, борцями за волю українського народу, а також згадали про  кіборгів та азовців-захисників і захисниць України.





*****************************


Для учнів 10 класу була проведена онлайн конференція "ХХ століття-відродження нації та боротьби за незалежність України". Разом з вчителем історії Шеїн Ю.Л. були розкриті питання боротьби УЦР за створення національної демократичної держави.Згадали борців  ХХ ст.за незалежність України: М.Грушевський,В.Винниченко,С.Єфремов




*****************


З нагоди 81-річні вшанування жертв масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва  у1941-1943 р.р.  29 вересня учні 7-го класу разом з вчителем історії Шеїн Ю.Л. провили урок пам’яті  і пригадали події, які ніколи не мають права повторюватися







****************************

В рамках  реалізації Концепції  національно - патріотичного виховання на 2022 рік

у Лиманській ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Лиманської міської ради  під час урочної діяльності було проведено онлайн-екскурсію «11 столиць України про які ви  могли навіть не здогадуватися» для учнів 8 класу,що сприяло екскурсійній діяльності здобувачів освіти, ознайомлення їх з пам’ятками української історії та культури різних регіонів України. Діти з задоволенням відвідали онлайн міста України і засвідчили цю подорож лайками.





Вчитель історії Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Шеїн Ю.Л. для учнів 6-а класу провела  онлайн виховну годину з переглядом мультиплікації від Міністерства культури та інформаційної політики в Україні "Вшануємо героїв Небесної Сотні"






*********************************
На виконання Указу Президента України від 13 листопада 2014 року №871«Про День Соборності України», із метою усвідомлення учнівською молоддю регіону нерозривного зв’язку історичної долі Донеччини з історією всьогоукраїнського народу комунальний позашкільний навчальний заклад «Донецькаобласна Мала академія наук учнівської молоді» в межах роботи Відкритої освітньої лабораторії «Ukraine History Lab» проводитиме з 21 по 31 січня 2022р. інтенсив-курс «У боротьбі за соборну Україну: державотворча діяльність доби Української революції 1917-1921 рр.» для учнів 9-10-х класів закладів загальної середньої, позашкільної освіти.Результатом навчання є реалізований у своєму закладі освітній проєкт до Дня Соборності України та (або) Дня пам’яті Героїв Крут. За результатами участі в заняттях і реалізації проєктуздобувачі освіти отримують сертифікати КПНЗ «ДОМАНУМ» (20 год.).

До уваги проєкт учениці 10 класу Лиманської ЗОШ І -ІІІ ступенів №5 Водоп'янової Катерини.

ОСВІТНІЙ ПРОЄКТ

учасника інтенсив-курсу «У боротьбі за соборну Україну: державотворча діяльність доби Української революції 1917-1921 рр.»

 

1.              Назва закладу освіти:    Лиманська загальноосвтня школа І-ІІІ ступенів №5 Лиманської міської ради Донецької області

2.              Прізвище, ім’я, по батькові керівниці/ здобувача / здобувачки освіти, клас:  Водоп’янова Катерина Сергіївна, 10 клас

3.              Прізвище, ім’я, по батькові керівника / керівниці проєкту, посада: Шеїн Юлія Леонідівна, вчитель історії

4.              Термін проведення проєкту:  29 січня 2022 року

5.              Мета проєкту: поглиблення  знань про революційні події в Україні в березні – на початку грудня 1917 р.- січня 1918 року та їх наслідки, державотворчу діяльність Української Центральної Ради, формування патріотичних почуттів учнівської молоді

6.              Стислий опис заходів, які були проведені:  організовано демонстрацію лепбуку з теми «Проголошення Універсалів- державотворча діяльність УЦР», який здобувачка освіти підготувала в межах проєкту «У боротьбі за соборну Україну: державотворча діяльність доби Української революції 1917-1921 рр» разом з вчителем історії Шеїн Ю.Л. Розповсюджено і проведено  онлайн-вправу до теми лепбуку: https://learningapps.org/display?v=pmshfbz1v22







7.       Фотографія, яка свідчить про  проведення проєкту:

 

 

 

 

 
«До увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», із метою віддання данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни 1939-1945 років та піклування про ветеранів війни, учасників визвольного руху та жертв нацизму з учнями 5-а класу проведено урок пам'яті "Пам'ятаємо. Перемагаємо. 1939-1945р."(вчитель історії Шеїн Ю.Л.)










************************

Українські добровольці – символ нескореності й самобутності справжньої свободної демократичної нації.

В Україні 14 березня відзначається День українського добровольця. З цієї нагоди для учнів10 класу пройшов урок звитяги, поереглянули документальний фільм "Українські Добровольці" та привітали захисників

Урок звитяги до Дня Українського добровольця
Учні 10 класу  Лиманської ЗОШ І -ІІІ ступенів №5
вітають наших мужніх захисників!!!





Виховна година "Україна-територія гідності та свободи"5 клас, кл. керівник Шеїн Ю.Л.

Мета заходу: ознайомити дітей з подіями Революції Гідності,згадатии героїв Небесної сотні; пояснити поняття «гідність» та «свобода»; формувати розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем; розвивати бажання стати гідними громадянами України та почуття особистої відповідальності за долю держави.












Вітаємо переможця(диплом ІІ ступеня) Шеїн Поліну ученицю 10 класу Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5

Перемога!!!

Наказ Про пiдсумки проведення Вiдкритої обласноi iсторико-красзнавчоi конференцii учнiвськоi та студентськоi молодi Пiвденно-Схiдна Украiна: зi стародавностi у XXI столiття

З 27.11.2020 по 06.12.2020 було проведено ХІІІ Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію учнівської та студентської молоді з міжнародною участю «Південно-Східна Україна: зі стародавності у ХХІ століття». Захід проводився департаментом освіти і науки Донецької облдержадміністрації спільно з Донецьким обласним центром туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – ОЦТК) та Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді у дистанційному режимі.

До участі долучилися учасники з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернігівської областей; м. Києва та м. Телаві (Грузія) – всього 138 учасників. Також представники Івано-Франківської області взяли участь у заході як слухачі.

На урочистому відкритті учасників, керівників конференції та гостей привітали: Юлія Костюніна, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації; Сергій Неділько, директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання краєзнавства і туризму учнівської молоді; Дмитро Омельченко, заступник директора з навчально-виховної роботи Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, член Правління Національної спілки краєзнавців України.

Працівники ОЦТК презентували оглядову екскурсію «Прелесне – осередок української культури», гостинно запрошуючи всіх до Донеччини.

Робота велася у 8 секціях:

1.     Південно-Східна Україна в контексті української та східно-європейської історії,

2.     Україна туристсько-краєзнавча засобами STEM-технологій,

3.     Історія та археологія Південно-Східної України з найдавніших часів до початку ХХ ст.,

4.     Історія Південно-Східної України     у ХХ – на початку ХХІ ст.,

5.     Південно-Східна Україна в добу Української революції 1917-1921 років,

6.     Культура та етнографія України,

7.     Екотуристичний та природно-рекреаційний потенціал регіонів України,

8.     Екологія та географія України: проблеми регіональних ландшафтів. 

До конференції мали змогу долучитися усі бажаючі історики-краєзнавці.

*******************************************
Дискусійний клуб «ООН і Україна: співробітництво, проблеми, виклики» відбувся.
 

Комунальний позашкільний навчальний заклад «Донецька обласна Мала академія наук учнівської молоді» 27 листопада 2020 року провела онлайн-засідання дискусійного клубу «ООН і Україна: співробітництво, проблеми, виклики» (до 75-річчя від вступу України в ООН).

До участі в онлайн-засіданні дискусійного клубу були  запрошені учні Лиманщини:

 

Саєнко Лілія Дмитрівна Шандриголівська загальноосвітня школа І- ІІІ ступенів Лиманської міської ради Донецької області, 9 клас

Бодрьонок Юлія Миколаївна  Шандриголівська загальноосвітня школа І- ІІІ ступенів Лиманської міської ради Донецької області, 10 клас

Шеїн Поліна Павлівна  Лиманська загальноосвітня школа І- ІІІ ступенів №5 Лиманської міської ради Донецької області, 10 клас

Учні дискутували з приводу діяльності ООН на платформі padlet. В онлайн-засіданні дискусійного клубу проводилося опитування учнів щодо їх власної думки з приводу діяльності ООН у конфлікті на Донбасі. Учасники

задавали питання іншим учасникам, виступали  з реплікою, коментарем. Організатори висловили подяку учням, педагогам, які не байдужі до проблем сучасності і долучилися до обговорення діяльності ООН.

 






1939-1945 рр.
Пам’ятаємо. Перемагаємо.
З метою вшанування подвигу мешканців Донеччини
над фашизмом під час Другої світової війни (1939–1945 рр.) Донецьким обласним центром туризму та краєзнавства учнівської молоді була проведена регіональна краєзнавча конференція «Донеччина у ІІ світовій війні», присвячена  75-річниці Перемоги над нацизмом у Європі.
Захід відбувся  07.05.2020 з 13.00-15.00 в дистанційному форматі
за допомогою платформи Zoom за І
V cекціями.
Завдання конференції:
- увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни;
- проаналізувати визвольний рух ОУН УПА на Донеччині;
- утвердити спадкоємності традицій воїнів – переможців нацизму
та нинішніх захисників Вітчизни, консолідувати суспільство навколо ідеї захисту України.
До участі у конференції були запрошені учні Лиманщини:
Донцова Анна, учениця Зарічненської ЗОШ І–ІІІ ступенів Лиманської міської ради з доповіддю «НАША ГОРДІСТЬ І СЛАВА: БЕЗСТРАШНИЙ ЛЬОТЧИК – УСЕНКО КОСТЯНТИН СТЕПАНОВИЧ». Керівник: Неля Стрілець, учитель історії Зарічненської ЗОШ І–ІІІ ступенів Лиманської міської ради;
Слєпцов Данило, учень Лиманської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №2 з роботою «Війна та її вплив на долю населення». Керівник: Наталія Погребняк, учитель Лиманської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2;
Шеїн Поліна, учениця Лиманської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №5 з доповіддю «Стежками пам’яті вчителів-фронтовиків». Керівник: Юлія Шеїн, учитель історії Лиманської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №5.
Наприкінці конференції Тетяна Пічугова, в.о. директора Донецького обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді, привітала  всіх з 75-річницею Перемоги над нацизмом у Європі та відзначила, що доповіді кожного учасника були змістовні та цікаві. Учасники конференції будуть нагороджені дипломами та їх роботи розмістять у друкованому посібнику, присвяченому 75-річниці Перемоги.

Посилання на тези доповіді Шеїн Поліни
Посилання на презентацію  до доповіді
Фрагмент відеоконференції

****************
З 05 по 10 грудня 2019 року у Лиманській ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 проводився Всеукраїнський тиждень права, 
мета якого ‒ підвищення ролі правової освіти серед школярів та їх батьків, виховання поваги до закону і прав людини. 
Протягом кількох днів учителем історії та права Шеїн Ю.Л.  проведені цікаві і змістовні заходи: гра-квест «Знай права-виконуй обов’язки» для учнів 5-11 класів; всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини для учнів 3-5 класів.
Учні початкової школи та старшокласники отримали буклети- порадники «Знай права», «Хто такий омбудсмен».
У шкільному  холі була організована виставка «Права людини».
Шеїн Ю.Л. разом з класними  керівниками  розповсюдили серед  батьків пам’ятку «Батьки не забувайте про  свої права та обов’язки щодо ваших дітей».
Подібні заходи підвищують зацікавленість учнів у вивченні правознавства, розширюють правові знання учнів, батьків та формують уміння співвідносити норми моралі та права, застосовувати правові знання в повсякденному житті.
Учасники квесту 7 клас

Учасники квесту 7 клас

\Бабуся  учня залюбки отримала памятку



Урок для учнів 3-го класу

Батьки учнів 1-го класу залюбки отримали памятку

Урок для учнів 4-го класу

Учасники квесту 9 клас

***************

В Донецькій області пройшли тренінги
«Життєві навички для активного громадянства» серед учнівської молоді.

           В рамках  впровадження тренінгового курсу «Життєві навички для активного громадянства» у межах реалізації проекту «Безпечна і дружня до дитини школа» в Лиманській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №5 для учнів 6,8,10-х класів проводилися тренінгові заняття з тренерами, які пройшли підготовку в рамках проекту.  Мета тренінгових занять – розвиток в учнівської молоді життєвих навичок, необхідних для активної участі у житті школи, позашкільного закладу освіти і громади.
Для забезпечення процесу пілотування школа отримала  комплекти практикумів для учнів і  посібники для вчителя. Вчителі-тренери Головко А.В.- заступник директора з виховної роботи, Рибалко Т.О.- учитель основ здоров’я, Шеїн Ю.Л. - учитель громадянської освіти, в межах своїх функціональних обов’язків провели по 6 тренінгових занять з різних тем: «Цінності родини», «Зупинимо булінг разом», «Плануємо свій час», «Стаємо еко-відповідальними», «Ми команда», «Ухвалюємо зважені рішення», «Керуємо своїми емоціями», «Протидіємо тиску і маніпуляціям»
          Організатори тренінгу та виконавці відповідного проекту — Міністерство освіти і науки України та Громадська організація «Дитячий фонд «Здоров’я через освіту» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні й Європейського Союзу.

















*******************
Учні 8-10 класу Лиманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 стали учасниками Всеукраїнського  відкритого онлайн – уроку «Європа починається з тебе», присвяченому святкуванні Дня Європи в Україні та спрямованого на популяризацію європейських демократичних цінностей та європейської інтеграції серед учнівства, формування «європейської свідомості» та відчуття «громадянина Європи», усвідомлення серед молодих українців своєї приналежності до Європи.
               Під час відкритого онлайн-уроку виступав відомий тележурналіст, актор, сценарист і музикант Майкл Щур простими словами проілюстрував, як впровадження європейських цінностей та стандартів в Україні сприяє покращенню життя кожного українця та формуванню демократії, свободи та прав людини в України. Водночас Віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе поспілкувалася  з учнями та дала відповіді на запитання. 






*******
В рамках програми правової освіти  22.02.2019 року учні  9 та 10-го класу Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 з педагогом -організатором  Пестич Г.С. відвідали міський Краснолиманський суд та стали учасниками відкритого засідання. Було цікаво та корисно.








*************
     Наші колеги учасники семінару.
 15 лютого 2019 року у м. Краматорськ на базі Донецького ОБЛІППО відбувся семінар «Учнівські дослідницькі практики з історії» за участю Темірової Н.Р., доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри спеціальних галузей історичної науки Донецького Національного університету імені Василя Стуса. Його активними учасники стали вчитель історії Лиманської ЗОШ I-III ступенів № 2 Ломова І.М. і вчитель історії Лиманської ЗОШ I-III ступенів № 3 Бондарєва В.О.

На семінарі розглядалися питання щодо науково-дослідницької роботи учнів загальної середньої школи і були запропоновані сучасні методи та форми роботи з учнями. 


****************
З метою збереження національної памяті, консолідаціі та розвитку національної свідомості учнів в Лиманській ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 проходять наступні заходи:
Дивитися новини на шкільному сайті  limanskazosh5.in.ua


                   
******
В рамках програми правової освіти  16.01.2019 року учні  10-а класу Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 з вчителем історії та правознавства  Погребняк Н.В. відвідали міський Краснолиманський суд та стали учасниками відкритого засідання.
                                  

*******
Тиждень з 21.01 по 25.01.2019 року, присвячений Дню Соборності України, в Дробишевській ЗОШ розпочався загальношкільною толокою. 
У бібліотеці школи розмістилася виставка періодики «Україна – Соборна держава». У класних куточках оформлено тематичні святкові сторінки. Також у класах пройшли Уроки Соборності тa Свободи України.
Велична і свята, моя ти Україно,
Лише тобі карать нас і судить.
Нам берегти тебе, Соборну і єдину,
І разом нам історію творить!
Такими рядками 22 січня був відкритий Єдиний урок державності, присвячений 100 річниці з дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, який об’єднав всю школу. Під час заходу лунали українські пісні, патріотичні вірші та відеоролики. Учні 9 класу презентували зворушливий танок з рушниками. Свято завершилось флешмобом «Україна - єдина»!



********

В Дробишевській ЗОШ проведені заходи до Дня пам’яті Героїв Крут:
-загальношкільна толока «Пам’яті Героїв Крут»;
-години спілкування та виховні заходи: «Крути - перші Кіборги»,«Героїзм юних українців в обороні Батьківщини. 1918. Крути»,«Незабутній подвиг Героїв Крут»;
-літературна експозиція «Крути – трагедія та гордість України»;
-перегляд історичного фільму «Крути 1918».








**********************
                   До Міжнародного дня пам’яті жертв голокосту у  Дробишевській ЗОШ відбулися:виховні години «Пам’ятай, не буває «вищих» чи «неповноцінних» народів. Усі люди рівні!» (2-7 класи) та уроки пам’яті «Голокост – міжнародна трагедія, міжнародна біль…» (8-11 класи).



***************


21 січня 2019 року у м. Харкові Асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» у партнерстві із Українською Академією лідерства та Центром соціально-економічних досліджень “CASE Україна” провела  семінар для вчителів громадянської освіти на тему: «Економіка на уроках громадянської освіти. Як просто та цікаво викладати» на базі регіонального центру Української академії лідерства.
Метою проведення такого заходу є покращення підготовки вчителів громадянської освіти до викладання розділу 6. «Взаємодія громадян та держави у досягненні суспільного добробуту». На семінар було запрошено 5 викладачів Лиманської ОТГ:Дудко Ю.Д., учителя історії Торського НВК, Погребняк Н.В., учителя історії ЗОШ №2,Трохименко С.О., класного керівника 10-Б класу ЗОШ №2, Шеїн Ю.Л., учителя історії ЗОШ №5,Штепа О.П., учителя історії Рубцівської ЗОШ. Впродовж семінару   тренери дали прості відповіді на  складні економічні питання: ЕКОНОМІКА У ВИМІРІ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ? З чого варто починати?. Серед тренерів працювали провідні експерти з Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна». Після теоретичної частини відбулась робота в групах, яка завершилася урочистим нагородженням сертифікатів.

*****************

У Лиманській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №5 09.11.2018 року відбувся захід- подорож у часі  до 75 річниці звільнення  від німецько-фашистських загарбників
"Звільнення Києва" учитель історії Шеїн Ю.Л. учні 10 класу





***************
У Лиманській ЗОШ I-III ст. № 3 вчитель історії Бондарєва В.О. з учнями 10 класу провели урок історії «Урок пам'яті і скорботи» присвячений 85 річчю Голодомору 1932-1933 року. На урок діти підготували інформацію щодо страшної сторінки історії України «Голодомор 1932-1933 рр.», учні виступили з доповідями, а також опрацювали книги з даної теми. 





Подорожуємо Україною: вихованці ЗОШ №5 відвідали м. Харків-парк ім.Горького,екопарк Фельдмана, планітарій, експерементаріум. Літо розпочалося з гарних вражень.

****************************
Учні ЗОШ № 5 учасники всеукраїнської акції "ТРИЗУБ ГУРТУЄ"

*************************

Лінійка: Хвилинки історії для учнів Лиманської  ЗОШ №5  "Пам'яті жертв Голодомору"
Підготували учні 7 -го класу учитель історії Шеїн Ю.Л.
Учні 8 класу на уроці спогадів сторінок історії кл.керівник Пестич Г.С.
  
Учні Шандриголівської ЗОШ
виховний захід "На вікні свіча догасала..."
учитель історії Шарова Л.А.,кл.керівник 11 кл. Головчанська Т.О.

********************************************
Практичне заняття для учнів 10 класу Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5
Журналістське  розслідування “Міфи про Українську революцію: відділити правду від вигадки”
Оформлено тематичний стенд «Українська революція в датах і подіях»
















Урок памя'ті "В'язні Третього Рейху,
учні 9 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5


Квест Реформації 500.
Учні  на одному з етапів квесту.


Учні Дробишевської ЗОШ та Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5.
Учителі Тарасова Р.С.,Шеін Ю.Л.

Перегляд фільму  до річниці народження В.Чорновола
учнів Лиманської ЗОШ І-ІІІ ст. №5

Виставка до  річниці загибелі  Героїв Небесної Сотні

День Соборності- єднаймося!
Учні Лиманської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5
Хвилина мовчаня.Вшанування Героїв Небесної Сотні.
Учні 5,8,9 класів Лиманської ЗОШ І-ІІІ ст.№5
Урок памяті "Герої не вмирають",підготувала вчитель історії Шеін Ю.Л.

https://drive.google.com/open?id=1PqFVJlgZsab83bB4N2Jez2QPB9eTjzLn

Немає коментарів:

Дописати коментар